Kog det perfekte æg

Da vi var på skiferie i sidste uge, kom vi allerede den første morgen ud i problemer… Vi blev i tvivl om hvordan man egentlig koger det perfekte æg – når æggekogeren ikke lige er ved hånden.
Jeg måtte derfor på nettet og læse lidt op på emnet.

Der er tre faktorer der spiller ind på æggets resultat: Størrelse, temperatur og tid. Og der er flere forskellige måder at komme frem til det gode resultat. Man kan både koge æg, hvor man koger vandet op, før æggene lægges i vandet, og man kan koge æg, hvor æggene lægges i vandet, før vandet koges op. De fleste anbefaler dog den første måde, da det er lettest at styre den proces, og det er derfor den proces jeg her vil beskrive.

Kog det perfekte æg – blødkogt/smilende/hårdkogt

For ikke at få æggenes skal til at krakelere under kogningen, anbefales det, at stille sine æg på køkkenbordet i ca. 10 min. så forskellen mellem de kolde æg og det kogende vand mindskes.

Sæt herefter en gryde over med vand. Hvis man koger mindre end 6 æg, behøver man i princippet ikke mere end 1 dl vand i gryden, men mængden af vand er som sådan ligegyldig for resultatet, så gør hvad du føler mest for. Jeg bruger altid 3-5 cm vand i gryden.

Når vandet koger, lægges æggene forsigtigt ned i vandet (jeg bruger en ske til at lægge dem på bunden), sæt låg på gryden som slutter helt tæt, og skru ned på meget svag varme. Herefter skal æggene koges afhængigt af hvilke æg man bedst kan lide; blødkogt, smilende eller hårdkogt.

Blødkogte æg: 4-5 min. på meget svag varme.
Smilende æg: 6-7 min. på meget svag varme.
Hårdkogte æg: 9-10 min. på meget svag varme.

Til sidst skylles de færdigkogte æg under koldt vand, så kogningen stoppes, og de perfekte æg er færdige.
Det virkede perfekt for os.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.