Den smukke gamle by Salzburg

Vi har et par gange været en tur forbi byen Salzburg, mens vi har været afsted på skiferie i Østrig, og det er simpelthen sådan en skøn by. Den gamle bydel med de små gader og smukke huse, floden Salzach med alle de fine broer, Mozarts fødested, de berømte Mozartkugler, og de smukke omgivelser til “The Sound of Music” er blandt andet noget af det der kan nydes i byen.

Salzburg er hovedstad i forbundslandet Salzburg og ligger i det midt-/vestlige Østrig ved Salzach-flodens bredder. Indtil 1803 var byen et fyrstedømme, som blev hersket af ærkebiskoppen, og især fyrsteærkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau er værd at huske pga. hans mange fine barok bygningsværker. Han står for byggeriet af både Domkirken, Residenz- og Mozartplatz, Salzburger Residenz, Neue Residenz og ikke mindst Mirabelle slottet, som han fik bygget til sin elskerinde Salome Alt. Salzburg blev i 1996 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

ALTSTADT
Den gamle bydel Altstadt er små hyggelige gader med gamle huse og stort set alle seværdigheder i byen.

FESTUNG HOHENSALZBURG
Festung Hohensalzburg er et fæstningsanlæg på toppen af Salzburg og betegnes nok som byens vartegn. Det er i dag et af de største middelalder borganlæg i Europa og måler 250 meter i længden og 150 meter i bredden. Fæstningen påbegyndtes i år 1077, og pga. ærkebiskoppernes stærke politiske indflydelse havde de mulighed for at udbygge borgen for at beskytte deres interesser. Fyrsteærkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau blev til sin død i 1612 holdt fanget i fæstningen af sin efterfølger Markus Sittikus von Hohenems. 

RESIDENZPLATZ
Residenzplatz er ligger midt i den gamle bydel lige ud til både Domkirken og Salzburger Residenz og forbundet med både Alter Markt og Mozartplatz. 

DOMKIRKEN
Domkirken stod færdig i 1628 og er bygget i typisk barok-stil. Mozart blev døbt i denne kirke.

Domkirken og Salzburger Residenz er forbundet med hinanden

SALZBURGER RESIDENZ
Det overdådige gamle slot, som fyrsteærkebiskop Wolf Dietrich byggede som bolig omkring år 1600 og hvor flere ærkebiskopper boede i årene efter. I dag fungerer det som museum og er en af de mest imponerende attraktioner i byen.

MOZARTPLATZ
Her står en bronzestatue af Mozart og om vinteren er der en fin skøjtebane.

ALTER MARKT
Byens gamle markedsplads kan dateres helt tilbage til 1280. Pladsen ligger lige op til Residenz Platz. Her ligger både byens mindste hus på 1,42 meter i bredden, byens ældste restaurant Tomaselli og cafe Fürst på Brodgasse, som er berømt for at have opfundet Mozartkuglerne i 1890. Her kan stadig købes de håndlavede kugler pakket ind i sølvfarvet papir med komponistens kontrafej i blåt.

En tom restaurant Tomaselli

Det gamle konditori cafe Fürst i baggrunden

MOZART FØDEHUS
Midt i den gamle bydel ligger et fint hus, hvor komponisten Mozart blev født i 1756. Huset fungerer i dag som museum. Forsiden af huset ligger ud til Getreidegasse, mens bagsiden ligger ud til universitetspladsen.

SLOTTET MIRABELLE
Mirabelle Slottet er i dag ikke tilgængeligt for offentligheden, da bygningerne bruges af kommunen. Haven derimod er en super smuk slotshave, som er frit tilgængelig. Den blev i 1690 anlagt af Johan Bernhard Fisher Von Erlach som en typisk barokhave og dette står stadig præcis som dengang. Her er en smuk udsigt til fæstningen Hohensalzburg på toppen af Salzburg.
Slottet ligger på den modsatte side af floden i forhold til Alte Stadt.

SLOTTET HELLBRUNN
Hellbrunn er et lystslot, og bygherren tog det med det lystige temmelig bogstaveligt. Her er en bygning, der sprøjter vand på sine gæster, her er indbyggede grotter og et magisk dukketeater. Derudover er der en park med smukke blomster afstemt efter farve og en ganske særlig pavillon: Pavillonen fra Sound of Music.

Universitetsbygningen i Salzburg er fantastisk smuk

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.