En virkelig god bøf stroganoff

I dag da jeg kom hjem fra arbejde, havde vi besøg af min søde svigerfar. Han var kommet forbi for at få skiftet dæk på hans bil, så imens mændene gik rundt udenfor i indkørslen og sparkede dæk, gik jeg i gang i køkkenet med den mest smagfulde simremad; bøf stroganoff. Hurtigt spredte hyggen sig, mændene kom ind og snakken begyndte, og så endte det faktisk med, at han blev og spiste med – og det er altid en ekstra gevinst med ham om bordet også, kan jeg godt afsløre. Om det var grunden til at maden blev så god eller ej, kan jeg ikke sige, men i hvert fald var vi alle enige om, at denne ret sad lige i øjet.

Bøf stroganoff (5-6 pers)

  • 1 kg oksekød i strimler (oksefilet skal ikke simre – skært oksekød skal simre)
  • 4 spsk paprika
  • 3 spsk mel
  • salt/peber
  • 1 spsk olie + 1 spsk smør
  • 2-3 løg i tern
  • 200 g bacon i tern
  • 200 g champignon, halveret eller i skiver
  • 3 spsk tomatpure
  • 1 tsk grov sennep
  • 2 laurbærblade
  • 5 dl piskefløde
  • 2-3 dl oksefond
  • frisk persille

Bland paprika, mel, salt og peber sammen, og vend oksestrimlerne i blandingen.

Steg bacon i en stor gryde og læg det til side på en tallerken.
Svits løg og champignon i baconfedtet til de er gyldne, og læg det sammen med den stegte bacon.

Kom olie og smør i gryden, og brun kødstrimlerne ved høj varme. Pas endelig på at paprikaen ikke brænder på, så rør godt undervejs.
Når kødet bliver fast tilsættes tomatpure, sennep, laurbærblade, bacon, løg og champignon.

Herefter kommer den videre plan an på hvilken slags oksekød du har valgt:

Hvis det er oksefilet skal retten ikke simre (kødet bliver sejt af det!), hvorfor der tilsættes fløde og kun 0,5-1 dl fond før du smager til og serverer.

Hvis det er skært oksekød tilsættes 2-3 dl fond, hvorefter retten skal simre i 1-2 timer indtil kødet er mørt. Til sidst tilsættes fløden og der smages til med salt og peber.

Server med kartoffelmos, ris eller brød, samt frisk persille på toppen.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.