De gode hveder

IMG_5194

I dag er det jo traditionen tro tid til hveder.
Traditionen opstod da St.bededag i midten af 1800-tallet skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag og selv bageren skulle holde fri. Han blev derfor nødt til at bage sit brød allerede dagen før, så folk kunne købe og evt. varme brødet dagen efter. Dengang var det dog hvedetvebakker som blev bagt, mens det i dag er hveder.
Vi har oftest købt nogle hveder til at spise aftenen før St.bededag, men i år har det været muligt for os selv at bage, så det skulle da prøves.

Hveder (20 stk.)

  • 150 g blødt smør
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5 spsk sukker
  • 1,5 tsk kardemomme
  • 3 dl mælk
  • 60 g gær
  • 3 æg
  • 675 g hvedemel

Lun mælken en smule og rør æg, gær og sukker i den lune mælk.
Tilsæt det bløde smør sammen med mel, salt og kardemomme, og ælt godt igennem, så dejen bliver blød og lækker. Jeg brugte en røremaskine hertil.
Stil herefter dejen til hævning i en times tid, hvorefter den igen æltes godt igennem og deles i 20 boller.
Bollerne skal nu hæve i yderligere en times tid.
Til sidst pensles bollerne med mælk, hvorefter de bages i en forvarmet ovn ved 180 gr. i 13-15 min.

Server hvederne lune med smør, men de er også gode de næste par dage med smør og fx lidt ost. Velbekomme.

***
Jennie Tronier

One thought on “De gode hveder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.