Juleaften, så man er lige ved at flække

Siden vi fik Max for over 16 år siden, har vi altid holdt 1. juledag fri for gøremål. Da ungerne var små var det rart med en pause midt i julen, hvor de bare kunne nyde deres gaver, og familien kunne hygge sig og falde lidt ned efter den store aften. Vi har ofte spist en sen og langsom morgenmad, kigget på alle deres gaver, evt. spillet et spil eller set en film, og senere på dagen gået en lang tur ned til vandet. Hvis det har været snevejr, har denne tur været endnu mere hyggelig.
Den dag i dag prøver vi stadig at holde fast i denne tradition, selvom ungerne egentlig ikke har behov for en pause-dag mere. I dag har derfor også foregået i langsomt tempo. Vi har kigget lidt på vores gaver, Masava har fået sin gave fra os (i går fik hun et kæmpe ben af Verdens Bedste Morfar, som hun brugte hele aftenen på), vi har forberedt lidt mad til i morgen til en julefrokost hos min svigermor, og vi har bare slappet af og hygget os.

I går holdt vi jul hjemme med min far, min svigerfar, min bror og hans kone, og det var super hyggeligt.

Først spiste vi den dejligste julemiddag, hvor alt faldt i hak. Middagen består hos os altid af både and og flæskesteg. Jeg er nemlig vokset op med and, og Hr. Jørgensen er vokset op med flæskesteg, så derfor får vi begge dele. Derudover laver vi både almindelige kartofler og brunkartofler, den bedste julesovs som har stået og simret i flere timer, lidt chips til at dyppe i sovsen, ekstra flæskesvær, samt både en varm rødkål og en kold rødkål med appelsinstykker.
Til dessert bliver der stillet en stor skål risalamande på bordet og både kold og varm kirsebærsovs, hvorefter kampen sætter ind efter den ene mandel. Efterfølgende bliver der stillet kaffe og en masse hjemmelavet konfekt på sofabordet (jeg kan seriøst ikke begrænse mig her), en slikskål, hjemmelavet frugtflæsk og en skål med blandede nødder.

Én ting kan dog seriøst stresse og irriterer mig juleaften; hvis julegaverne nærmest kastes rundt og alt skal foregå i dobbelt tempo. Faktisk kan det ødelægge hele julen for mig, fordi jeg synes, at julen skal være hyggelig, og hvis gaverne bare fordeles rundt, så vi hver især koncentrerer os om vores egne gaver, så går hyggen og samværet af for mig. Hvis jeg får lov til at bestemme, åbner man én gave ad gangen, og en udvalgt får lov til at starte runden med at vælge en gave. Den udvalgte skal vælge en gave fra bunken under træet og må ikke vælge sig selv, hvorefter turen går videre til en ny udvalgt. På denne måde kan vi stadig hygge os og snakke, og det hele er ikke nødvendigvis overstået på under en time.

I går faldt alle disse tjek-punkter i hak for mit vedkommende, så jeg kan vist roligt kalde aftenen for en succes.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.