Vores juletraditioner

I forlængelse af mit indlæg i går omkring vores store julebagedag tænker jeg at skrive lidt omkring vores juletraditioner.
Helt fra Max var baby og vi skulle holde vores første familiejul sammen, har vi haft nogle traditioner omkring december. Nogle traditioner har vi hver især taget med fra vores egen barndom og nogle er med årene blevet tilføjet til julelisten, da vi har fundet ud af, at de passer godt og hyggeligt ind i vores familie.

Julepynt
Vi pynter altid op i hele huset i den sidste uge i november. Meget af vores julepynt er fra mine sene teenageår, hvor jeg begyndte at købe ind til min lille samling. Jeg er ikke til store kravlenisse, men mere til et enkelt design, og mange af vores ting har deres helt faste plads i huset. Der bliver dog næsten hvert år tilføjet mere til samlingen. Både fordi ungerne falder over noget sødt, som nissedøren med tilbehør der blev købt for et par år siden, og fordi ting går i stykker. I år skal vi bl.a. have købt en ny juletræskæde og nogle nye røde julekugler til træet, da flere er blevet ødelagt gennem årene.

Derudover laver vi hvert år en stor juledekoration til vores spisebord, en adventskrans til vores halvmur mellem køkken og stue, og en mindre dekoration til vores gang, samt vi hænger en mistelten op i køkkendøren. I de fleste af vores vinduer bliver der stillet levende lys, fordi de giver en vis hygge, og i de vinduer som går helt ned til gulvet, har jeg købt nogle stager som kan hænge.
Derudover pynter vi også op udenfor med lys, men for at være ærlig, er det ikke hvert år at dette bliver gjort, så det kan man vel egentlig ikke helt kalde for en tradition. I hvert fald ikke en fast tradition.

Pakkekalendere
Siden Max var helt lille har der herhjemme været pakkekalendere til ungerne hver dag i december. Min mor syede engang nogle fine store strømper ud af filt med en hvid pelskant, og disse bliver hvert år hentet ned fra loftet (faktisk som det allerførste!) og hængt op. Nogle år hænger de på ungernes døre og nogle år hænger de samlet i vores stue. Det er lidt forskelligt, men op kommer de.

Brunkagehuse
De sidste par år har tøserne hvert år bygget brunkagehuse og det er faktisk ikke så nemt, som det måske lyder. Første år måtte vi google processen, fordi væggene blev ved med at falde sammen, så nu samler vi dem med varm karamel. Når husene er samlet og tørrede, kan tøserne bruge flere timer på at pynte dem, og det er virkelig hyggeligt.
Resten af december står de fremme til pynt, men her skal vi lige huske på, at Masava ikke skal kunne nå dem, når hun er alene hjemme. Første år med den tradition blev der nemlig taget “en lille bid” af det ene hjørne, fordi hun kunne nå dem.

Julesmåkager / julekonfekt
Vi har altid haft en speciel kagedåse stående fremme hele december. I de første år købte vi julekagerne, men her de sidste år har vi hver december, gerne i starten af måneden, bagt nogle forskellige småkager. Vi bager både julemandens knapper, vanillekranse, jødekager (som dog desværre aldrig er blevet rigtig gode herhjemme), pebernødder og i år også brunkager. De fleste år bliver vi nødt til at bage et par gange i løbet af måneden, fordi beholdningen når at blive spist. Og i år har jeg en plan om at udvide vores repetoire med flere forskellige småkager.

Derudover laver vi altid flere forskellige slags julekonfekt til juledagene. Ungerne elsker havregrynskugler, Hr. Jørgensen elsker cornflakestoppe, og jeg elsker både nougatbrud og Mozart kugler. Disse plejer vi at lave enten d. 22. eller d. 23., alt afhængig af resten af vores planer.

Adventssøndage
Vi prøver at holde adventssøndagene fri for alt for mange aftaler. På den måde kan vi hygge over gode morgenmadsborde, bage julekager, spise æbleskiver, åbne nogle af ungernes pakkekalendergaver samlet og bare prøve at hygge som en familie.
Vores adventskrans bliver selvfølgelig også tændt hver adventssøndag, men jeg må indrømme, at vi også tænder den på alle andre dage i december og at vi altid tænder alle fire lys på én gang. Jeg synes, at den er så hyggelig at have tændt, at jeg ikke kun kan nøjes med det fire gange om året, og den ser altså bedst ud, når lysene er lige store.

Tur i Tivoli / til København
Hvert år tager vi en tur til enten København eller i Tivoli for at kigge på alle julelysene. Nogle år går vi en tur omkring Nyhavn / Hotel D´Angleterre eller opad Strøget, og nogle år tager vi i Tivoli. Ungerne vil helt klart helst i Tivoli, hvor de kan prøve lidt forlystelser, så det er det vi har gjort de sidste år, men at gå en tur rundt i København og drikke et glas gløgg eller spise en vaffel er bestemt heller ikke dårligt.

Julekort
Siden Max kom til verden har jeg hvert år skrevet julekort til en del af min familie og nærmeste vennekreds. Vi tager hvert år et specielt billede til dette kort, jeg klipper og klistrer årets tema til kortet, og jeg skriver hvert år lidt om året der er gået og hvad der er at sige tak for. Se sidste års julekort her.
Det er en hyggelig tradition, som tøserne ofte hjælper med mig. Jeg får dog desværre aldrig lige så mange kort retur, som jeg skriver, så det er nok desværre en uddød tradition for mange.

Julegaver
Julegaver hører sig selvfølgelig til i julen. For nogle år siden blev det dog hos os indskrænket til kun at indebærer julegaver til dem vi holder juleaften med + selvfølgelig børnene i familien. På den måde kan vi holde det nede på et acceptabelt økonomisk niveau, men ærlig talt er det også lidt kedeligt for os voksne kun at modtage gaver, hvis vi holder jul med nogen.
I år skal vi holde jul med både min mands side af familien og min far, så det skal nok blive et godt gave-år.

Juletræ
For nogle år siden havde vi en tradition med at tage ud og fælde vores juletræ hvert år. Det er vi desværre kommet bort fra, for det var faktisk super hyggeligt at gå rundt i en plantage og udvælge det træ, som vi synes skulle være vores.
Nu køber vi et træ hos spejderne (altid hos nogle af ungernes venner og veninder), og så kommer træet ind omkring d. 20. og bliver taget ned igen lige før nytår.
Vi pynter altid træet sammen. Hr. Jørgensen sætter først lyskæden på, og så går vi andre i gang med selve pynten. Det er dog nogle år siden, at Max har gidet at være med, så nu er det oftest kun mig og tøserne.

Juledagene
Vi holder skiftevis juleaften med min familie og med min mands familie, men da min mands forældre er skilt, kan det i princippet godt blive til hvert 4. år med hver af mine svigerforældre. Dog er vi rigtig gode i familien til altid at få puslespillet til at gå op, så ingen bedsteforældre sidder alene juleaften, og vi kan også sagtens finde på at holde det, så vi alle sammen er samlet.

Planen er altid, at dem vi ikke ser juleaften, ser vi i stedet enten lillejuleaften eller til en julefrokost. Nogle år kan vi derfor have aftaler lillejuleaften, juleaften og 2. juledag, men vi planlægger altid en afslapningsdag 1. juledag. Det blev vi enige om, da Max kom til verden, at for hans skyld var det rart med lidt ro i julen bare en enkelt dag, og det holder vi stadig fast ved. En stille og rolig dag, hvor alt foregår i vores tempo, hvor vi kigger på julegaver, måske ser en god film eller går en lang tur. Helt genialt for os.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.