Virkelig gode brunkager

Tøserne og jeg har haft store julebagedag herhjemme i dag, eller det vil nok nærmere sige, Vanessa og jeg, for Savannah blev hurtig træt af køkkengerningen og forsvandt ind på sit værelse.

Vi havde på forhånd aftalt hvilke julekager vi skulle bage, og jeg havde tømt Netto for alt der klang på julekage-ingredienser, så i morges gik vi i gang. Forventningen var egentlig, at vi skulle bage syv forskellige julesmåkager, men det drillede lidt, så vi nåede kun fire: Julemandens knapper (som er hele familiens yndlingsjulesmåkage), jødekager (som desværre ikke blev så sprøde, som vi gerne ville have dem til…), vanillekranse og brunkager. Senere på måneden må vi derfor bage shortbreads, citron specier og evt. pebernødder.

Brunkager har vi faktisk aldrig selv prøvet at bage før, så jeg måtte i gang med at finde en god opskrift. Valget faldt på en opskrift fra norsmor.dk, nok mest fordi der stod, at de altid blev gode. Og det blev de heldigvis også hos os 🙂

Brunkager (en stor portion)

  • 250 g sukker
  • 500 g mel
  • 250 g sirup (jeg brugte lys, men både lys og mørk kan bruges)
  • 250 g smør
  • 3 tsk natron
  • 1 tsk hjortetaksalt
  • 1 tsk nelliker
  • 1 tsk kardemomme
  • 2 tsk kanel
  • 125 g mandler, smuttet og hakket

Start med at smelt smørret og lad det køle af til stuetemperatur.
Kog mandlerne, så de kan smuttes og hak dem semigroft. De må ikke være for fine, men heller ikke for grove.
Tilsæt sirup, sukker, nelliker, kardemomme og kanel til smørret, rør rundt, og tilsæt mel, hjortetaksalt og natron.
Rør det hele godt sammen og tilsæt til sidst mandlerne, så det hele er godt fordelt og homogent.

Opdel herefter dejen i 2-3 ruller, læg dem i hver deres pose og smid dem i fryseren.
De skal ligge min. 4 timer i fryseren eller til man vil bage dem. De kan sagtens ligge til næste jul, hvis man ønsker det.

Tag rullen/erne ud og skær tynde skiver (3-5 mm) og bag dem på en bageplade med papir til de er gyldne.
I min ovn blev de gode efter 7 min. på 180 g, men hold altid øje med dem, for det går pludselig stærkt.

***
Jennie Tronier

One thought on “Virkelig gode brunkager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.