Prag seværdigheder

Udsigten fra Karlsbroen

Som jeg lovede forleden dag, har jeg skrevet lidt på et indlæg omkring seværdigheder i den tjekkiske hovedstad Prag. Nogle nåede vi at opleve i de få dage vi var i byen og andre har vi tilgode til næste gang.

Prag er hovedstaden i Tjekkiet og landets største by. Byen ligger på bredden af floden Moldau og har eksisteret siden det 9. århundrede. Dengang opstod der et samfund omkring floden, da mange rejsende menes at have passeret området. I de efterfølgende mange år var området kendt som et vigtigt handelsknudepunkt, og i det 14. og 16. århundrede blomstrede området, hvor byen var hovedstad i det tysk-romerske rige.
Efter Østrig-Ungarns nederlag i 1. verdenskrig blev Tjekkoslovakiet en selvstændig nation, som valgte Prag som hovedstad. Under 2. verdenskrig blev byen besat af nazityskerne og ved krigens afslutning blev landet en del af den sovjetiske interessesfære og dermed kommunismen. I 1989 faldt kommunismen dog i Østeuropa, og landets befolkning befriede herefter sig selv fra de kommunistiske magthavere. I 1993 deltes landet, og Prag blev nu hovedstad i det nye Tjekkiet.
Byen fik i 1992 en plads på UNESCOs Verdensarvsliste pga. en række bevaringsværdige bygningsværker opført i varierende arkitektoniske stilarter. Flere af dem har stået i mange hundrede år.

Herunder følger i alfabetisk rækkefølge de anbefalelsesværdige seværdigheder i byen:

 • ASTRONOMISKE UR (Orloj), som måske nok er den mest fotograferede seværdighed i byen. Uret blev bygget i 1410 og er det 3. ældste ur i verden som stadig går. Det befinder sig på rådhustårnet ved Den gamle rådhusplads, og det viser bl.a. planeternes stilling på ethvert tidspunkt. Hver time slår uret, mens figurer bevæger sig på facaden og to porte åbner sig. Bagved portene kommer de 12 apostle til syne. Det hele slutter med at en hale galer.
 • BORGEN/SLOTTET, også kaldet PRAGS BORG (Prazsky Hrad), er det største oldtidsslot i verden med et areal på over 70.000 kvadratmeter. Det menes at være bygget omkring år 880, og det har huset alle de skiftende tjekkiske statsoverhoveder siden det 9. århundrede.
 • BORGERHUSET (Obecni Dum) er en af byens smukkeste bygninger i jugendstil, hvor der bl.a. findes smukke koncertsale.
 • DEN GAMLE BYDEL (Stare Mesto)
 • DEN GAMLE JØDISKE KIRKEGÅRD, som blev etableret i 1478. Dette var igennem 300 år det eneste sted, hvor byens jøder havde lov til at blive begravet. Derfor blev området hurtigt ikke stort nok, og man var nødt til at begrave i flere lag. Der hvor kirkegården er højst i dag, er der 12 lag. Den sidste begravelse fandt sted i 1787.
 • DEN GAMLE RÅDHUSPLADS (Staromestske Namesti) er den centrale plads i byens gamle historiske bydel. Pladsen var oprindeligt byens markedsplads, er i dag omkranset af smukke og velbevarede huse i bl.a. barokstil.
 • DEN GYLDNE GADE er en kort snæver gade med små, farvestrålende huse. Husene er bygget ind i borgmuren og er opkaldt efter guldsmedene, som boede i gaden i 1600-tallet. Huset nr. 22 er især kendt for forfatteren Franz Kafkas hjemsted i nogle få måneder mellem 1916 og 1917.
 • DEN NYE BYDEL (Nove Mesto)
 • DET JØDISKE KVARTER (Josefov) er det bedstbevarede jødiske bygningskompleks i Europa. Hitler besluttede under 2. verdenskrig at Josefov skulle være “Museum Over En Uddød Race”, når alle jøder var udryddet. Derfor blev alle jødiske krigsbytter fra resten af Europa fragtet dertil, og området råder derfor i dag over verdens største samling af jødiske kulturgenstande.
 • KAMPA, øen mellem Karlsbroen og Prags Borg, som har en helt speciel atmosfære med en fantastisk udsigt over resten af byen.
 • KARLSBROEN (Karluv Most) er byens vartegn og har over 600 år på bagen. Broen er over 500 meter lang og kun for fodgængere og forbinder de to dele af byen over Moldau-floden. Barokstatuerne på broen er meget smukke og har overlevet både krige, oprør og diverse oversvømmelser.
 • KRUDTPORTEN (Prasna Brana) er én af de 13 tidligere byporte i byen.  Den står i dag i udkanten af den gamle bydel, og man kan komme op i det 44 meter høje tårn. Ved at bestige de 186 trin kan man få en fantastisk udsigt ud over bydelen.
 • MOLDAU-FLODEN, hvor det kan anbefales at prøve en sejltur for at se byen fra flodens side.
 • NATIONALTEATERET, som ligger ved bredden af Moldau, er en utrolig smuk bygning, både indvendig og udvendig.
 • PETRINHØJEN, hvor Mini-Eiffeltårnet bl.a. befinder sig.
 • SANKT VITUS-KATEDRALEN er den største og vigtigste kirke i hele landet. Katedralen er en del af borg-komplekset.
 • STRAHOV KLOSTERET blev grundlagt i 1140 og rummer bl.a. landets største bogsamling. Fra klosterhaven er der en fantastisk udsigt over hele byen. Klosteret ligger i borg-komplekset.
 • TV-TÅRNET ligger i bydelen Vinohrady og er en særpræget bygning med kæmpebabyer som kravler op af tårnet.
 • TÝN KIRKEN, som står stor og majestætisk tæt på Den gamle rådhusplads. Kirken er bl.a. kendt som stedet, hvor den danske astronom Tycho Brahe ligger begravet. Der findes en plade med hans navn indenfor i bygningen.
 • WENZELPLADSEN (Václavske Namesti), som ligger i den nye bydel, blev grundlagt i 1300-tallet og har været skueplads til byens vigtigste begivenheder op gennem historien.

Rådhustårnet, hvor den majestætiske kirke Týn ses i baggrunden

Det berømte astronomiske ur

Den gamle rådhusplads, som var fyldt med hyggelige juleboder, da vi besøgte byen

Prags borgkompleks med Strahov klosteret

Byens slot

Udsigt fra borgkomplekset over resten af byen

Bydelen Mala Strana, som er en af byens ældste kvarterer, med Skt. Nicolas kirken i baggrunden. Man kommer igennem dette kvarter, hvis man følger Karlsbroen mod borgkomplekset

Karlsbroen med Petrinhøjen og Mini-Eiffeltårnet i baggrunden

På hver side af Karlsbroen står to smukke, gamle tårne

En af de fine barokstatuer på Karlsbroen

Krudtporten, som er den eneste overlevende af de tidligere 13 gamle byporte

Den store forretningsboulevard på Wenzelpladsen i Den nye bydel, hvor man kan skimte Nationalmuseet for enden

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.