Pasta carbonara

I går, da Vanessa og jeg var på vej hjem fra mor-datter dag, kørte vi forbi Netto for at handle ind til aftensmad. Vanessa fik lov til at vælge hvad vi skulle spise og efter ret kort betænkningstid faldt valget på pasta carbonara. Faktisk er det meget lang tid siden vi selv har lavet den ret, men på restauranter er det ofte hendes førstevalg, så vi fik hurtigt handlet ind og sat kursen hjemad.

Carbonara er en italiensk pastaret og er faktisk en af de få pastaretter, hvor det ikke præcist er fastlagt hvilken pasta der skal anvendes. Retten menes at stamme fra starten af 1900-tallet, hvor det var en hyppig spise blandt kulminearbejderne. Navnet carbonara stammer fra det italienske ord carbone som betyder kul, men om det er pga. kulminearbejderne, pga. trækullene i komfuret, hvor retten blev lavet, eller pga. de små stykker bacon kan ligne små stykker kul vides ikke med sikkerhed. Ligegyldigt hvad er det i dag en utrolig populær spise langt ud over Italiens grænser.

Den traditionelle ret består egentlig kun af pasta, æg, pancetta, parmesanost og salt + peber, men sådan laver vi den aldrig. Vi har lidt flere smagsvarianter i retten.

Pasta carbonara (4 personer)

  • pasta (vi brugte ca. 400 g)
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 0,50 dl sødmælk
  • 4 æg
  • 300-400 g god bacon (fx den italienske pancetta)
  • 200 g friskrevet parmesan + evt. lidt ekstra til pynt
  • et skvat hvidvin
  • friskkværnet peber
  • en smule salt
  • frisk basilikum eller persille
  • evt. 250 g champion (det udelod vi dog efter Vanessas ønske)

Kog pastaen al dente i kogende vand med en smule salt.
Steg bacon sprødt på en pande og lad det dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle.
Hak løg og evt. champion, hvorefter det også steges på en pande.

Imens blandes mælk, æg, parmesanost og rigeligt peber i en skål, som sættes til side.
Herefter tilsættes baconstykkerne og lidt hvidvin på panden til løg/champion, og det får lov til at simre lidt.
Efter ca. 5 min. slukkes for varmen og carbonarasaucen tilsættes, hvorefter den afdryppede pasta også forsigtigt tilsættes.

Server med friske basilikumblade eller persille (det havde vi desværre glemt at handle) og lidt friskrevet parmesanost.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.