Ørnereden nær Berchtesgaden i Tyskland

Vores sidste års sommerferie startede i det betagende alpeområde Obersalzberg nær byen Berchtesgaden i det sydlige Tyskland. Se mit indlæg om området fra i går.

IMG_1961

I 1923 var Hitler for første gang på ferie i området, hvor han komplet forelskede sig i naturen og stilheden omkring Obersalzberg, og i 1928 besluttede han sig for at leje feriehuset Berghof af forretningsmanden Otto Winter for 100 Reichsmark om måneden. Fem år senere, da han var kommet til magten, havde han råd til at købe huset for 40.000 Reichsmark, penge han havde fået for sin politiske bog Mein Kampf. I 1936 havde Hitler så mange penge, at han havde råd til at udvide Berghof til det hus, som kendes i dag. Han bevarede det oprindelige træhus, men indbyggede det i en meget større betonbygning, og der blev anlagt underjordiske gange og en sidefløj til tjenestefolkene. Det var meget luksuriøst og storslået, og det blev efterhånden udstyret med meget værdifulde malerier, gobeliner og statuer.
I samme periode købte flere andre naziledere, både Hermann Göring og Martin Bormann, huse i området, og i årene 1935-36 sørgede Bormann for, på Hitlers vegne, at erhverve alle ejendomme i Obersalzberg og rev de fleste af dem ned. Mange familier havde boet der i hundrede af år og ville derfor ikke flytte, men vha. boykot og trusler om koncentrationslejre ejede nazisterne til sidst hele området. Det anslås, at nazisterne overtog 27 gårde, huse og hoteller, og tvang over 400 mennesker væk fra området.
Obersalzberg blev herefter udbygget voldsomt med kaserner, hoteller og store underjordiske bunkersystemer, mange af dem i flere etager. Området fungerede både som Hitlers hjem og som hovedsæde for nazisterne.
Hele området blev afspærret som en Führersperrgebiet eller Førerspærrezone.

D. 20. april 1939 fyldte Hitler 50 år og som fødselsdagsgave fik Martin Bormann opført Kehlsteinhaus på toppen af bjerget Kehlstein (1834 m). Man regner med at huset kostede 30 mio. Reichsmark, hvilket svarer til ca. en mia. d.kr. i vore dages penge, at opføre.
Det vides ikke om projektet og det ekstremt hårde arbejde blev udført af KZ-fanger, men pga. arbejdets meget specielle karakter og sværhedsgrad samt den meget stramme tidsplan, må der være hentet specialister fra rundt omkring i Europa til at lede arbejdet.
Det menes at have taget 13 måneder at opføre huset.
Desværre led Hitler af højdeskræk og besøgte derfor kun huset fem gange (nogle mener, at han var der 14 gange), men derimod brugte Hitlers elskerinde og senere hustru Eva Braun meget stedet og slikkede gerne sol med sine veninder på den imponerende terrasse.

Fotos til blog1

For at komme op i det ekstravagante hus skal man først køre op ad en smal 6 km lang bjergvej fra Berghof, så gå igennem en 124 meter lang tunnel ind til den højglanspolerede messingelevator, og derfra 124 meter lodret op til selve huset. Det siges, at Hitler var bange for at blive fanget i elevatoren.
Huset består af et konferencerum, hvor Hitler kunne modtage udenlandske diplomater, en stor spisestue samt en lille tesalon. Konferencerummet er i dag lavet om til restaurant.

D. 25. april 1945 forsøgte de allierede at bombe Kehlsteinhaus fra luften, men pga. meget sne mislykkedes det. Til gengæld blev hele området (10 km2) Obersalzberg med Berghof og de andre nazilederes huse samt den store SS-kaserne ødelagt. Kehlsteinhaus er derfor et af de få mindesmærker fra nazitiden som næsten står uberørt hen. Møbler og inventar blev dog taget af de amerikanske soldater.
Pga. husets dunkle fortid var stedet hemmeligholdt indtil starten af 1960érne, hvor det blev overdraget til en velgørende institution.

Praktisk information:

  • Vi betalte 33 euro for 5 personer for bustransport til tunnelindgangen samt ophold i Kehlsteinhaus.
  • Busturen fra Obersalzberg Dokumentation til Kehlsteinhaus er temmelig stejl og kan være grænseoverskridende for nogen.
  • Der kan være lang kø ind igennem tunnelen til den højglanspolerede messingelevator.
  • Messingelevatoren har spejle på alle leder og kanter, og har plads til 100 mennesker.
  • Det tager 41 sek. at køre de 124 meter op eller ned.
  • På en solskinsdag kan man se både til Königsee og Salzburg i Østrig fra terrassen.
  • Kehlsteinhaus har åbent fra ca. midt maj til slut oktober, dog afhængig af vejret.
  • Obersalzberg Dokumentation skulle efter sigende være virkelig interessant, men det oplevede vi desværre ikke. Det må blive næste gang vi kommer til området.

***
Jennie Tronier

Fotos til blog1-001

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.