Nuuk i Grønland

img_6148

Nuuk er hovedstaden i Grønland.
Byen blev grundlagt i 1728 af den dansk/norske missionær Hans Egede og er den ældste by i Grønland. Hans Egede blev sendt til Grønland af den danske konge for at finde nordboerne, men i stedet fandt han de grønlandske inuitter, som havde haft bopladser i området i århundreder.
Der bor i dag ca. 17.000 mennesker i byen, en fjerdedel af landets befolkning, og selvom byen, efter danske forhold, ikke er en stor by kan man uden problemer sagtens få tiden til at gå. Der er rigeligt at se, udforske og opleve.
Det danske navn for Nuuk er Godthåb.

Kolonihavnen, som ovenfor set, er den ældste bydel. Statuen af Hans Egede står og bevogter byen, Domkirken er beliggende her (den røde kirke ved siden af statuehøjen), Hans Egedes gamle hus (det gule hus i kampsten) og det gamle hospital (den store gule træbygning helt ned til vandet) er også beliggende her.
Grønlands National Museum, som skulle være virkelig interessant, ligger også nær Kolonihavnen.

fotos-til-blog-001

img_6147
Vi boede på Hotel Hans Egede, hvor der er en rigtig fin udsigt, især fra restauranten på 5. sal.
Derudover er der Hotel Nordbo, Hotel Centerbo og Sømandshjemmet i byen.

img_6088

fotos-til-blog-003

En af de bemærkelsesværdige oplevelser i byen er Kulturhuset Katuaq. Det åbnede i 1996, er bygget efter inspiration fra det bølgende nordlys og rummer bl.a. Grønlands første biograf. Her opføres forskellige teaterstykker, vises kunstudstillinger og forskellige film, samt der serveres virkelig god mad i cafeen. Vi var en aften inviteret med til grønlandsk tapas, som var utrolig godt. Mere herom i et senere indlæg omkring madoplevelser i byen.
Desværre er bygningen under renovation, hvorfor jeg ingen billeder har udefra.

img_6154

I byen er der bl.a. flere forskellige gode restauranter, flere butikker, et stort shoppingcenter, et fitnesscenter, en svømmehal, et stort hospital og nogle barer.
Byen er flere steder bygget i forskellige niveauer, hvorfor det ikke er uvant at komme rundt vha. stejle trætrapper.

fotos-til-blog-001

img_6181**Dronning Ingrids Hospital, som ligger lige ud til den smukke fjord**

img_6343

img_6081

Vi hørte sagnet omkring den forældreløse dreng Kaassassuk, som der står en statue af udenfor shoppingcenteret Nuuk Center, og det er så fint. Sagnet siger, at der engang i Grønland var en mand og en kone, som efter hver eneste fødsel mistede deres barn. Endelig ramte lykken dem og deres lille dreng Kaassassuk overlevede fødslen. Desværre varede lykken kort, da begge forældre pludseligt blev syge og døde kort efter hinanden. Kaassassuk voksede derfor op som en forældreløs dreng på bopladsen og han begyndte hurtigt at skabe problemer, da ingen ville have ham. Hver gang han skulle straffes for hans unoder, blev han løftet op i sine næsebor, hvorfor næseborene blev større og større. Til sidst begyndte drengen af vandre over land, hvor han mødte Kæmpen som gav ham enorme kræfter til bl.a. at løfte tunge sten for bedre at kunne overleve. Disse kræfter holdt han hemmeligt efter hans tilbagevenden til bopladsen, hvor han stadig levede som en udstødt. Dette ændredes dog den dag, da tre store isbjørne blev set nærme sig bopladsen.
Statuen er rejst for at minde om, at selvom man er alene, kan man opnå det man vil, men man skal altid passe på, at ens evner ikke stiger én til hovedet.
Traditionen er, at nyudklækkede gymnasiestudenter danser rundt om statuen.

img_6153

img_6266

Vi var også både på fjeldtur og sejltur, men det må jeg skrive om senere, da det vil fylde alt for meget her.

Nuuk er alt i alt så smuk og interessant, og jeg håber virkelig, at jeg en dag får mulighed for at vende tilbage.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.