Min Bullet Journal

For nogle måneder siden læste jeg for første gang om Bullet Journal. Jeg sad med min telefon en aften og dimsede (I ved, når det i fjernsynet keder én en lille smule og man bare bliver nødt til at gøre noget andet) og i en artikel på Facebook, som faktisk handlede om noget helt andet, stod der at pigen havde godt brug af sin Bullet Journal, så hun kunne samle sine aktiviteter et sted. Det fik mig straks til at google Bullet Journal og min interesse var skabt. Tænk en form for bog, hvor både ens kalender og diverse lister kan være samlet. Det er jo optimalt for én som mig.

Bullet Journal er en metode skabt af Ryder Caroll, som er en digital designer fra New York. Metoden går ud på, at man har en tom notesbog, hvor man selv skaber sin egen kalender kombineret med en notesbog, en dagbog og diverse post-it og to do-lister. Princippet er allerede et stort hit i den kreative verden, hvor man kan give sig selv et større overblik over ens planer og gøre ens hverdag mere produktiv.
Prøv evt. at google Ryder Caroll. Han har lavet mange gode artikler og youtube-videoer.

En Bullet Journal kan bygges op præcis som man vil, men princippet går ud på at bogen kan indeholde følgende lister:

 • Et index / indholdsfortegnelse
 • En key (oversigt over de ikoner du evt. vil bruge i bogen)
 • En fremtidslog (oversigt over de aftaler du har i fremtiden)
 • En månedskalender, en ugekalender og/eller en dagskalender
 • En dagbog
 • Trackers (lister, hvor man kan følge sine vaner, sin udvikling, sit humør, forskellige milepæle, vægttab osv.)
 • Bucket list (få konkretiseret særlige ting, som man gerne vil opnå)
 • Økonomi / regnskab
 • Madplan
 • Læseplaner / læste bøger
 • Filmplaner / sete film
 • Serieplaner / sete serier
 • Taknemmelighed (få konkretiseret de ting, som man er taknemmlig over)
 • Planlægning af en fremtidig ferie
 • Planlægning af et fremtidigt arrangement
 • Julegaveindkøb
 • Gaveønsker
 • Rengøringsliste
 • Lektieliste

Hele metoden er, at man selv skaber sine lister og derved har mulighed for at få et overblik over de ting der er relevante for én selv. Ved at lave nogle brugbare keys (eller bare genbruge dem Ryder Caroll har skabt) kan man fx hurtigt få et overblik over hvilke opgaver man har på fx månedsbasis. Hvis man har behov for at se hvilke opgaver man hver måned skubber til næste uge og hvilke opgaver som kan checkes af med det samme, er det ret hurtigt overskueligt.

Jeg startede med stort set kun at bruge metoden som en kalender. Jeg lavede en fremtidslog, som jeg udelukkende skrev min fødselsdagsoversigt i, og derudover skabte jeg mine månedskalendere for et halvt år frem. På den måde kunne jeg med det samme skrive mine fremtidige aftaler ind i kalenderen, og det fungerede perfekt. Derefter kom nogle af de lister som jeg på pågældende tidspunkt havde behov for; en planlægningsside omkring min 40-års fødselsdagsfest (inviterede, menu, gaveønsker osv.), en bogliste over både læste og ønskede bøger, et overblik over vores road trip i sommerferien og fx en liste over gode krukkeblomster til min terrasse.

Senere i min Bullet Journal-udvikling fik jeg et behov for at lave ugelister, fordi jeg følte, at mine månedslister ikke var udførlige nok. På ugelisterne har jeg lavet samme princip for 5 uger ud i fremtiden, hvor jeg kan tracke min dagligdag (hvor mange timer sover jeg, arbejder jeg, motionere jeg osv.), lave mine to do-lister for ugens løb, vores madplan, hvilke bøger er jeg i gang med osv. Denne proces har jeg ikke så meget erfaring med endnu, så nu prøver jeg de 5 uger af og så må vi se om jeg får andre behov.

*Min fremtidslog med alle de vigtigste fødselsdage i familie/vennekredsen* 

*Jeg skriver altid med blyant på fremtidige aftaler og retter dem til tusch/kuglepen, når aftalen er sket*

*Min skabelon for en ugeplan – uudfyldt*

For at komme i gang med sin egen Bullet Journal, har man brug for følgende:

  • En notesbog i god kvalitet. Jeg endte med at købe en Leichtturm1917 A5, som er skabt til præcis bulleting, hvor siderne er med små prikker og der er tal fortrykt forneden. Jeg gav 199 kr. for den i Bog & Ide, men den kan vist godt købes for omkring 160 kr. andre steder. Andre notesbøger kan også sagtens bruges, hvis bare papirkvaliteten er god nok. Papiret skal nemlig kunne klare at der tegnes på det på hver side uden at blækken går igennem. Derudover er det en smagssag omkring blanke sider, linjer eller prikker. Jeg foretrækker klart prikker, da de er meget diskrete, men man stadig har dem at læne sig op ad, når man skal lave bokse, bogstaver osv. Omkring notesbogens størrelse er min holdning, at en A5 passer perfekt, da der er plads til at skrive i den, men den samtidig ikke er for stor at have med sig.
  • Gode skriveredskaber. Jeg bruger selv Faber-Castell artist pens, men jeg har hørt flere anbefale Staedtlers fineliner også. Også her skal man være opmærksom på, at blækken ikke løber for meget ud, hvorfor fx permanent markers ikke er at foretrække.
  • En god lineal af fx metal. Plastiklinealer kan nemlig godt trække blækken lidt ud, hvorfor både metal eller træ er at foretrække. Jeg har selv en lille metal lineal, som virker perfekt

Få evt. inspiration hos følgende gode profiler:
Kara Boho Berry, som har nogle rigtig fine layouts på IG @boho.berry.
Natalie fra IG @pages2plan har en fin minimalistisk stil.
Cristina fra IG @my.life.in.a.bullet er utrolig fin og kreativ.
Facebooksiden Bullet Journal DK.
Og selvfølgelig Ryder Caroll fra IG @bulletjournal og www.bulletjournal.com.

Til sidst kan jeg kun sige: Kom i gang! Og hav ikke præstationsangst, fejl er en del af charmen, og man behøver ikke at være super dygtig til hverken af skrive eller tegne; det er jo i realiteten bare en bog.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.