Lidt anbefalinger til bilferie med børn

Jeg er nogle gange blevet spurgt ind til evt. anbefalinger i forhold til hvordan en bilferie med små børn gøres mest smertefrit. Jeg tænker derfor her at give lidt af de råd, som vi har nydt godt af igennem årene.
Jeg var på min første “rigtige” bilferie for 13 år siden, og jeg kan huske, at jeg var lidt nervøs for hvordan det hele mon skulle gå. Hele min barndom har enten foregået med småture i Danmark eller med fly eller bus syd på, så det der med selv at køre afsted, endda med mit eget lille barn, var en lille smule grænseoverskridende. Vi har dog aldrig set os tilbage siden, og nogle af vores allerbedste ture sammen som familie har helt sikkert været i bil.

Vi har både kørt afsted med en lille baby, med teenagere og med børn der imellem, vi har kørt om natten og om dagen, vi har kørt med børn der ofte er blevet køresyge, med tre børn der var så trætte, at de hele tiden blev uvenner, med en given destination og uden, men udover min egen erfaring, er jeg ikke klogere end enhver anden, så tag endelig mine anbefalinger med et gram salt.

Here it comes 🙂

Hvordan underholder man børnene i så mange timer?
Selvfølgelig alt afhængig af børnenes interesser og temperament er det en god ide, at have tænkt lidt tanker omkring underholdning inden man kører afsted. Lån evt. lidt bøger, lydbøger, film eller musik på biblioteket. Hav måske en Ipad med lidt gode film med. Opret nogle musiklister som både er gode for børn og voksne (jeg har hørt Byggemand Bob i flere timer på vej til Østrig engang…). Eller find på lidt lege, som I kan lave sammen på vejen. Vi har både leget “Hvad tænker jeg på lige nu som er brunt?”, “Hvordan siger man nej på engelsk?”, “Hvordan staver man til sommerferie?”. “Hvad er hovedstaden i Ungarn?”. Jeg har læst små historier højt. Vi har sammen tegnet familietræer. Vi har snakket om alt og intet. Vi har spillet spil. Vi har spillet kort osv.
Jeg har derudover også altid købt en gave til hver af ungerne. Det er blevet en hel tradition herhjemme. De har først lov til at åbne den, når vi har kørt i 10 min. (der bliver virkelig kigget på uret her…) og den indeholder forskellige aktiviteter til hver deres alderstrin. Fx en malebog, nogle farveblyanter, en bog med skoleopgaver, sudoko eller kryds og tværs, lidt legetøj, blade, evt. lidt snacks, ørepropper eller en nakkepude. På den måde går noget af turen med at kigge, snakke og låne, så det er lidt hyggeligt.

Skal man køre om natten eller om dagen?
Det er jo et sammensurium af hvad der er behov for og hvad der er muligt. For er der mulighed for at ungerne kan sove en stor del af vejen? Kan de overhovedet falde til ro i bilen? Og kan forældrene køre hele natten uden problemer? Hvis arbejdet kalder til sen eftermiddag den dag man skal køre, kan det godt være lidt svært at holde sig vågen hele natten, hvorimod en fridag op til køreturen kan gøre underværker på den front.
Da vores unger var mindre kørte vi altid hjemmefra efter aftensmaden, så de kunne iklædes nattøj på færgen og derefter falde i søvn og sove gennem det meste af natten. Så blev morgenmaden indtaget et sted i det sydlige Tyskland, hvorefter vi var fremme et sted om formiddagen. Det krævede dog, at vi forældre holdt os vågne hele natten sammen, hvorfor vi altid skulle have en lur, når vi kom frem.
I dag kan vi bedre lide at få lidt søvn hjemmefra og først køre mod færgen omkring kl. 3 om natten. På den måde skal vi forældre ikke holde os vågne hele natten, mens ungerne stadig kan sove en stor del af vejen, så turen ikke føles så lang.

Hvilke alderstrin (børns vel og mærke) er bedst at tage med på bilferie?
Små babyer skal have lidt at spise og skiftet ble ca. hver 3. time, men ellers sover de stort set hele tiden. Lidt større børn er lidt utålmodige, spørgende og vil bare gerne frem, så det kræver lidt mere planlægning og underholdning. Og teenagere kan både fylde meget og fylde (for) lidt med deres humør, så mit råd må være at planlægge turen efter børnenes behov. Lav flere pauser og arranger måske en ekstra overnatning, hvis behovet er der, men ellers bare husk på at ferien starter, når bilen triller ud af indkørslen, ikke først når man kommer frem til destinationen, så alle skal helst nyde det hele vejen. Dog er det vigtigt, at alle har godt af at komme ud og strække benene/kroppen hver gang der gøres holdt, fx når bilen skal tankes.

Skal man have en destination eller ej?
Der er både for og imod omkring en planlagt ferie kontra en ferie under mottoet “skal vi dreje til venstre eller til højre?”. Da mine unger var mindre planlagde vi altid alt hjemmefra, men jo større de er blevet, jo hyggeligere synes vi det er ikke at vide præcis hvor vi ender. Vi plejer dog at have en nogenlunde destination, fx Italien, men præcis hvor og hvordan vi kommer dertil, ved vi ikke altid før i sidste øjeblik.
Hvis man dog planlægger en overnatning inden den endelige destination, er det altid en god ide at pakke en special taske hertil, så man ikke behøver at slæbe alle kufferter/tasker med ind og pakke alt ud for én nat.

Hvad gør man mod køresyge?
Vi havde altid køresygepiller med i bilen, da ungerne var mindre, som de enten fik hjemmefra eller når vi nærmede sig Østrig, hvor bjergkørslen startede. Husk dog at de fleste piller skal gives en lille time før de begynder at virke, så det kræver nogle gange lidt planlægning. Ellers kan det med fordel betale sig at holde en pause, hvis ungerne begynder at blive stille eller selv kan sige, at kvalmen er begyndt, så kan de få en pille under rolige forhold, hvorefter de hurtigt falder i søvn, mens bilen begynder at trille igen.
Hvis man har tendens til køresyge, kan man også tænke over hvad man spiser og drikker for at holde tendensen nede. Fx fandt vi hurtigt ud af, at juice og kakao var noget af det værste at drikke. Derudover har vi også gjort brug af at skifte pladser i bilen. Forsædet er klart at foretrække, hvis kvalmen først er sat ind. Og slap af og kig ud af vinduet, fremfor at læse, er også altid en god ide.
Mine unger er heldigvis alle vokset fra køresygetendensen, selvom de virkelig har været hårdt ramt igennem deres første 5-6-7 år, så der er vist håb forude for alle.

Klargøring af bilen og hvad hvis bilen går i stykker?
Vi sørger altid for at få bilen kigget igennem af en mekaniker inden afgang. Er dæktrykket i orden? Er der behov for olieskift? Er der nogle dele på bilen, som trænger til at blive skiftet? osv.
Derudover skal man sørge for at bilforsikringen er i orden, bilen skal euro 4/euro 5/euro 6 godkendes til at køre igennem store byer i Tyskland, man skal indkøbe de påkrævede gule veste til alle passagerere i bilen ved evt. uheld, man kan hjemmefra i FDM-butikker indkøbe vignetter til henholdsvis Østrig og Schweiz (i 2017 også Tyskland), og det er altid rart at have en lommelygte med sig, hvis man har brug for at se nærmere på noget.
Hvis uheldet er ude, ringer man til SOS, som kan hjælpe med værkstedshjælp, lånebil og bugsering. I den forbindelse kan det være en god ide at have tænkt lidt tanker om evt. ventetid, fx i kolde lande kan tæpper i bilen være rigtig rare, hvis man skal sidde uden strøm i flere timer. Ellers bare slap af og tag det hele som en oplevelse, man kan hverken gøre fra eller til, bare følge med strømmen.

Hvad skal man have styr på inden afgang? En lille tjekliste!

 • Er forsikringerne i orden? Både bil og rejse inkl. hjemtransport?
 • Har man styr på både de gule og blå kort til alle medrejsende?
 • Er bilen set igennem af mekaniker?
 • Er bilen evt. euro 4/euro 5/euro 6 godkendt, hvis man skal køre i Tysklands større byer?
 • Har man nok gule veste i bilen? Og evt. en lommelygte?
 • Er der behov for indkøb af vignetter?
 • Er færgen bestilt, så man er mere sikker på en plads?
 • Er evt. køresygepiller købt?
 • Har man sørget for underholdning til køreturen?
 • Er der tæpper og puder i bilen, så man kan sidde godt i alle timerne undervejs?
 • Har man styr på lidt mad og drikke til turen? Evt. lidt flasker vand, nogle sandwich eller pølsehorn.
 • Har man lidt kontanter til evt. toiletbesøg?

Det var lidt om mine erfaringer. Hvordan folk beslutter sig for at gøre afhænger helt sikkert af temperament, vaner og lyst, men jeg kan kun anbefale bilferier med børn. Det er, efter min mening, så dejlig en måde at være på ferie sammen på, man kan tage det hele som det kommer, og man får en masse timer sammen med sine nærmeste til snak, hygge, grin og lege. Helt perfekt.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.