Kartoffelgratin med parmesan og persille

Forleden dag havde vi gæster, og vi endte med at lave den skønneste mad: Entrecote med kartoffelgratin, bearnaisesovs og en grøn salat med pære og feta.

Bøfferne står min mand suverænt for, han er mesteren i at stege dem til perfektion, mens jeg oftest står for al tilbehør. Denne gang havde jeg lyst til en kartoffel, der var lidt anderledes, hvorfor valget faldt på en kartoffelgratin med et twist. Salaten endte med at være en grøn én af slagsen med en søde pære, og fetaen serveres stort set altid i en særskilt skål herhjemme, så man selv kan dosere antallet. Bearnaisesovsen var mest til ære for kødelskerne, som ikke altid er mig – jeg kan nemlig sagtens klare mig med et lille hjørne af bøffen, hvis bare tilbehøret er i orden – men resten af familien elsker kød, og de mener alle, at der altid hører en god bearnaise til en god bøf.

Det hele smagte virkelig lækkert og fik stor ros fra vores gæster, men særligt kartoffelgratinen var prikken over i’et denne gang. Vi valgte at lave én stor gratin i stedet for flere små toppe, men det kan gøres som man lyster.

Kartoffelgratin (6 personer)

  • 1 kg kartofler (jeg brugte bagekartofler)
  • 90 g smør
  • 4 æggeblommer
  • 100 g fintrevet parmesan
  • et bundt persille
  • salt og peber
  • evt. et fed hvidløg

Start med at koge kartoflerne møre (i tern) i usaltet vand, hæld vandet fra og lad dem dampe af i 5-10 min.

Mos dem derefter godt sammen, evt. med en håndmixer, og rør smør, æggeblommer og parmesan i. Hvis man ønsker hvidløg i, skal dette også knuses i nu. Mosen skal være lidt fastere og grovere end ved almindelig kartoffelmos.

Smag til med salt og peber.

Hvis man ønsker at lave én stor gratin, arrangeres hele mosen i et ovnfast fad, men hvis man ønsker at lave mindre portioner fx små toppe, skal mosen først afkøle, før den kan fyldes i sprøjteposer og arrangeres.

Bag til sidst mosen i 220 gr. i ca. 10-15 min. Overfladen skal ende med at være gylden og sprød.

NB! Smagsvarianterne kan varieres i det uendelige. Man kan tilføje bacon, purløg, chili, tomatstykker osv. Og alt kan gøres klar flere timer i forvejen, evt. dagen før, hvorfor det er en nem ret at gøre klar til sine gæster. Samt det smager fantastisk.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.