Julemandens knapper

IMG_20151130_094358

Sidste år havde min kollega en dag hjemmebagte julesmåkager med på arbejde, og efter første bid var jeg solgt. Jeg er ellers ikke den store småkagespiser, men lige præcis den småkage smager efter min mening skønt. Den er sød, men ikke for sød. Den er fast i konsistensen, men alligevel ikke for fast, måske nærmere lidt smuldrende. Og den kan varieres med tilbehør som man lyster. Helt perfekt.
Jeg fik derfor hurtigt fat i opskriften og vi endte med at bage de knapper to gange i løbet af julen. I år har vi allerede inden 1. december bagt dobbeltportion af småkagerne og de er, også efter ungernes ønske, nu blevet en fast del af vores juletradition herhjemme.

Julemandens knapper

  • 4 dl mel
  • 1 dl flourmelis
  • 175 gram blødt smør
  • 2 spsk vand
  • 2 tsk vanillesukker
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 tsk bagepulver
  • Chokoladeknapper til toppen

Start med at smuldrer smørret ned i de tørre ingredienser og saml klumperne så godt som muligt. Hvis man ikke ønsker at bruge bagepulver i dejen kan dette sagtens udelades. Herefter samles dejen med vand, og der trilles små kugler som lægges på en bageplade. Kuglerne skal ca. være på størrelse med en lille glaskugle, da de gerne må være små mundbider, som kan være i munden på én gang.
Til sidst trykkes kuglerne flade med en chokoladeknap i midten, hvorefter de er klar til at komme i ovnen. Vi laver også nogle knapper uden chokoladen i midten, da dejen i sig selv smager godt, og man kan også sagtens bytte chokoladen ud med fx syltetøj eller andet tilbehør på toppen.

De bages i 8-10 min. på 175 gr. i en varmluftsovn.

Advarsel! De smager så himmelsk, at man sagtens kan bage dobbeltportion i første omgang, for ellers er småkagekrukken alt for hurtig tom for lækkerier.

***
Jennie Tronier

IMG_20151130_094410

One thought on “Julemandens knapper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.