Hanstholm Bunkermuseum

Her i påsken, da vi var i Jesperhus, kørte vi en dag til Hanstholm.
Hr. Jørgensen og jeg har for snart en del år siden været på weekend i byen, da vi fik et gavekort dertil i bryllupsgave. Dengang kendte vi egentlig ikke det store til byen, andet end at det er en by ved vandet. En af dagene dengang besluttede vi os for at gå en tur, og den tur endte med at vare i mange timer, fordi vi lidt tilfældigt faldt over alle bunkerne i klitterne, og så tog den ene lille historie bare den anden. Virkelig spændende synes vi begge, faktisk også selvom Museumscenteret dengang viste sig at være lukket.
Derfor, da vi nu var så tæt på byen igen, måtte vi selvfølgelig forbi museet. Min far, min bror og min brors svigerfar ville alle gerne med, så vi tog alle sammen på tur tilbage i tiden til dengang Danmark var besat af tyskerne.

Bunkermuseet fortæller om besættelsestiden fra 1940 til 1945, og befæstningsanlægget er nordeuropas største fra 2. verdenskrig. Det er virkelig et besøg værd, hvis man spørger mig, både for børn og for voksne.

Indgangen koster 80 kr./voksen og 30 kr./barn (ml. 7 og 14 år), og heri er der både adgang til Dokumentationscenteret, hvor man kan se, høre og læse alt om historien, og man kan komme ned i Museumsbunkeren under jorden, som er den eneste restaurerede af de i alt fire ildledercentraler for kystbatteriet, som blev bygget dengang. Hernede kan man se hvordan soldaterne boede, da de fleste af bunkerens rum er restaurerede og ført tilbage til det oprindelige udseende, og man kan se kanonbrønden, hvor tårnet til den 38 cm kanon var placeret.

Derudover kan man komme ud og køre med det gamle ammunitionstog rundt i terrænet, som dog koster ekstra 25 kr./voksen og 10 kr/barn. Denne togbane er også kendt fra dengang Olsen-Banden var i Jylland, som blev optaget i området i 1971.

Efter vi havde brugt nogle timer med at udforske historien gik vi rundt i terrænet og så på alle bunkerne, både ind- og udvendig.

En anden af de fire ildledercentraler er også synlig fra jordens overflade, dog er den ikke restaureret eller gangbar.

Hvis man ønsker at se de bunkere i vandkanten, som “Olsen-Banden i Jylland” også blev filmet i, skal man køre til stranden i Vigsø – 7 km fra Museumscenter Hanstholm. Dog skal det siges, at den store bunker fra filmen nu ligger 30 meter længere ude i vandet, hvorfor indgangsdøren ligger under vandoverfladen. Der er dog rigeligt af andre bunkere, som man kan udforske.

***
Jennie Tronier

One thought on “Hanstholm Bunkermuseum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.