Filmen “Under sandet”

IMG_5206

Forleden aften blev vi enige om i familien at se en god dansk film. Tøserne besluttede dog hurtigt, at de hellere ville være sammen med veninder på værelserne, så valget kunne lidt lettere falde på den danske film “Under sandet” (som er lidt for barsk til tøserne). Vi lavede os derfor en god kop kaffe og satte en skål jordbær med fløde på bordet. Så var vi klar.

Filmen “Under sandet” handler om den danske sergent Carl (spilles af Roland Møller) som får ansvaret for en gruppe unge krigsfanger. De tyske drenge skal rydde stranden for de landminer, som nazisterne gravede ned i sandet under krigen. Carl har, som mange andre danskere, efter de fem lange besættelsesår, opbygget et indædt had til alle tyskere, og selvom han i starten er meget hadefuld og trøstesløs omkring sin unge gruppe af drenge, finder han hurtigt ud af, at det også handler om at kunne forsones.

Filmen er bygget på den sande historie omkring rydningen af op mod 1,5 mio. landminer på den jyske vestkyst. De var strøet ud af den tyske besættelsesmagt for at forhindre en evt. invasion fra fjenden, men i efterkrigenstiden var de kun til besvær og skulle derfor fjernes. Rydningen skete under engelsk befaling, men med danskernes accept, hvilket gør det til en af Danmarkshistoriens alvorligste krigsovergreb.
Fra maj til oktober 1945 pålagde briterne at tyske soldater skulle fjerne alle landminer på den jyske vestkyst. Selve arbejdet foregik ved, at tyskerne (både ældre og yngre mænd) skulle kravle i rækker ud på strandene, for at desarmere landminerne. Ansvaret for at lede arbejdet havde tyske sergenter, mens danske og engelske soldater var kontrollanter. Man mener, at mellem 150-250 tyskere mistede livet under det farlige arbejde, heraf var flere af dem helt unge værnepligtige. Ved strækningen på klithalvøen Skallingen (nær Blåvandshuk) lå der i mange år efter krigen op mod 11.000 landminer tilbage, fordi de var særligt vanskelige at finde. Den sidste mine blev ryddet i 2012.

Efter min mening var filmen virkelig god. Den var spændende og til tider virkelig barsk, men stadig følsom og bevægende, og sammenlagt med historien omkring efterkrigstiden var jeg virkelig godt underholdt. Så kæmpe anbefaling med herfra.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.