Filmen “Hacksaw Ridge”

Forleden aften, så vi filmen “Hacksaw Ridge” herhjemme, og den tænker jeg fortjener en anbefaling herfra. Jeg er jo som tidligere fortalt ret begejstret for film, hvor en del af verdenshistorien forenes med godt skuespil, og det kan jeg bestemt sige, at denne film gør.

Filmen er iscenesat af Mel Gibson og handler om den amerikanske soldat Desmond Doss (spilles af Andrew Garfield), som deltager i Stillehavskrigen og samtidig lever efter det femte bud “du må ikke slå ihjel”.

Desmond vokser op på landet i Virginia med sin bror og deres stærkt religiøse forældre. Hans far (spilles af Hugo Waeaving) er dybt alkoholiseret og har alvorlige traumer efter hans deltagelse i Første Verdenskrig. Han banker ofte både sin kone og sine sønner, og måske er det grunden til, at Desmond en dag slår hans bror i hovedet med en sten, hvorefter broderen går ud som et lys. Herefter ændrer alt sig for Desmond. Han bliver religiøs og lever fra da af efter de ti bud.
Nogle år senere forelsker han sig i den smukke sygeplejerske Dorothy (spilles af Teresa Palmer), som inspirerer ham til at blive medic, og han ser en mulighed for at redde liv i stedet for at tage liv eller være voldelig.
Desmond vælger på trods af denne religiøse overbevisning at melde sig til militæret, hvor han bestemt ikke er særlig populær, da han tilkendegiver, at han ikke vil bære våben. Alligevel får han lov til at uddanne sig og komme med til slagmarkerne i Japan.
I slaget om Okinawa deltager Desmond i kampene omkring “Hacksaw Ridge”, hvor han deltager som militærlæge uden våben. I stedet for at dræbe, redder han i stedet utalrige sårede soldater, selv hvor alt ser allerværst ud.

For måske at forstå filmen bedre må der lige lidt historiefortælling til:

Stillehavskrigen var et resultat af Japans ekspansionspolitik i 1930érne og 40érne, hvor de især ønskede at erobre Kina. Efter flere diplomatiske forsøg i starten af 1940érne, for at forhindre krigen i at sprede sig yderligere, valgte Japan i 1941 at angribe Pearl Harbour i USA, og hermed var amerikanerne involveret i krigen.
Slaget om Okinawa i 1945 var én af de blodigste kampe i krigen. Hacksaw Ridge er amerikanernes navn for en japansk klippeskrænt, som amerikanerne forsøgte at erobre i maj 1945.
Få måneder efter dette blodige slag blev den første atombombe kastet fra det amerikanske bombeflyet Enola Gay over byen Hiroshima. Her døde straks ca. 90.000 mennesker. Tre dage senere blev anden atombombe kastet over byen Nagasaki, hvor ca. 36.000 mennesker døde. En uge senere kapitulerede Japan.

Filmen har modtaget seks Oscar nomineringer, bl.a. i kategorien for Bedste film, og den kan som sagt klart anbefales.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.