Det smukke Ilulissat i Grønland

Kort2

Hr. Jørgensen er lige kommet hjem fra Ilulissat i Grønland, hvor han har opholdt sig pga. arbejde i lidt over en uge. Og han er mildest talt begejstret for både byens overvældende natur og indbyggernes gæstfrihed!

Ilulissat er Grønlands tredjestørste by og ligger i Vestgrønland på østkysten af Discobugten. Byen ligger ca. 2 km nord for udmundingen af Isfjorden. Ilulissat betyder isfjelde, og byen betegnes som en af de smukkeste byer i Grønland.
Det danske navn for Ilulissat er Jakobshavn.

Ilulissat Isfjord er 40 km lang, 7 km bred og op til 1200 m dyb. Ved fjordens begyndelse ligger Ilulissat isbræ, som er en af verdens mest produktive gletschere. Ved kanten af bræen afbrækkes konstant store isbjerge, som skubbes ud igennem fjorden med en hastighed på ca. 40 meter om dagen. Dette er grunden til at størstedelen af alle isbjerge fødes her.
Ilulissat Isfjord blev i 2004 optaget på UNESCO´s verdensarvsliste.

Midnatssol og polarnat kan begge opleves i Ilulissat. I ca. to måneder om året er der midnatssol i området, hvilket vil sige, at solen ikke går ned om natten. Og et halvt års tid efter kan det modsatte opleves, polarnat hvor solen ikke står op, hvorfor det derfor vil være mørkt hele døgnet rundt.
Midnatssol kan opleves i sommermånederne juni og juli, mens polarnat kan opleves i vintermånederne november, december og januar. I Ilulissat i år kom solen over horisonten d. 13. januar, hvor man sang solen frem kl. 13. Det er en festlig begivenhed for hele byen.

Nordlys kan opleves i Grønland i månederne fra september til april. Det skyldes elektrisk ladede partikler fra solen, som rammer vores atmosfære og skaber et lysfænomen med vekslende farver. Dette afslører hvor højt over planetens overflade partiklerne møder atmosfæren.

Seværdigheder:

  • Byens vartegn er de mange isfjelde, isbjerge og Isfjorden
  • Polarforskeren Knud Rasmussen blev født og voksede op i byen, hvorfor der i dag findes et museum om hans liv
  • Julemandens / verdens største postkasse står i byen
  • Sermermiut-bopladsen, hvor inuit-kulturen boede i over 4000 år bør opleves. Her kan man både opleve de mange rester, som vidner om den tidlige tilstedeværelse, og se den fantastiske udsigt
  • Den berømte Kællingekløft (hvor sagnet siger at gamle trange mennesker kastede sig ned i kløften for ikke at belaste familiens økonomi) ses bedst fra vandsiden, men kan også ses fra fjeldet
  • Vandkraftværket i Ilulissat forsyner seks byer i Grønland (Ilulissat, Nuuk, Tasiilaq, Qaqortoq, Narsaq og Sisimiut)
  • Mulighed for at køre hundeslæde og flyve helikopter over Indlandsisen
  • Opleve midnatssol, polarnat og nordlys 

***
Jennie Tronier

Fotos til blog-003

IMG_4192

Fotos til blog

Fotos til blog-002

Fotos til blog-001

Fotos til blog-001

IMG_4198

Fotos til blog-004

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.