Boganmeldelse: “Ser du månen, Daniel?” af Puk Damsgård

Jeg læste for nogle uger siden bogen “Ser du månen, Daniel?” som er skrevet af den danske journalist Puk Damsgård. Jeg læste tidligere på året en anden af hendes bøger “Hvor solen græder”, som jeg var temmelig begejstret for, så mine forventninger til denne bog var vist rimelig høje.

Bogen handler om den danske freelancefotograf Daniel Rye, som sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien, og den giver os et barskt indblik i torturen, kampen for overlevelse, håbet og forhandlingerne med familien for at komme fri.

Daniel Rye ønskede i 2013 at vise omverdenen det syriske folks hverdag i en krigstid gennem sit kamera. Han rejste derfor til Syrien, men allerede to dage efter ankomsten blev han taget til fange af en af de mest berygtede organisationer i verdenen. Og her blev han i over 1 år.
Man får som læser et indblik i den barske hverdag; gidslerne ved aldrig hvad fangevogterne finder på næste gang, hvilken tortur og ydmygelser de skal udsættes for, om de får nok mad og drikke, om de kan komme på toilettet eller hvordan morgendagen ser ud for dem. Det er virkelig grufuld læsning, hvor håbet og kammeratskabet med sine medfanger betyder alverden. Og man får desuden et indblik i familien hjemme i Danmark, som sidder med et umenneskeligt savn og med en frygt for det uvisse.
Daniel sad som gidsel i perioder sammen med op til 23 andre vestlige gidsler, og han fik gennem månederne et meget tæt forhold til flere af disse, bl.a. den amerikanske journalist James Foley, som senere blev halshugget for rullende kameraer. Daniel var det sidste gidsel som blev frigivet, før fangevogterne begyndte at dræbe de resterende (amerikanske og britiske) gidsler, hvis regeringer ikke tillader løsesummer fra pårørende.

Jeg synes, at Puk Damsgård endnu engang er en fantastisk formidler. På trods af mine høje forventninger blev de alle indfriet til fulde, og jeg kan kun anbefale bogen til andre – hvis man kan holde den barske virkelighed ud.

Data omkring bogen:

  • Forfatteren er den danske journalist og mellemøstenkorrespondent Puk Damsgård
  • Bogen er på 301 sider
  • Genren er dokumentar
  • Bogen er udgivet i 2015 (Politikens Forlag)

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.