Boganmeldelse: “Selv stilhed hører op” af Ingrid Betancourt

Fotos til blog

Jeg er lige blevet færdig med bogen “Selv stilhed hører op”, som er en dokumentar skrevet af den fransk-columbianske politiker Ingrid Betancourt, som overlevede 2321 dages fangenskab i den columbianske jungle.

Bogen handler om Ingrid Betancourts liv, bortførelsen af FARC, fangenskabet, diverse flugtforsøg og endelig friheden, og den er skrevet på en meget beskrivende, fængende og til tider thrilleragtig måde.

Ingrid Betancourt var dengang i 2002 en politiker og præsidentkandidat i Columbia. Hun kæmpede for folks rettigheder, hun kæmpede mod den politiske og millitære korruption i landet, hun turde sige sin mening og så var hun (jo) kvinde til forskel for stort set alle andre politikere i landet. Man kan godt sige, at hun levede en privilegeret tilværelse som højtuddannet i den bedre halvdel af befolkningen.
D. 23. februar 2002 blev hun sammen med hendes kampagneleder Clara Rojas under en kampagnetur bortført af den venstreekstremistiske terrororganisation FARC og holdt som gidsel i junglen i over seks år. Hun blev dagligt fornedret, sat i lænker og sultet, mens hun samtidig skulle bekæmpe evindelige strabadserende marcher, vold, mishandling og diverse sygdomme.

Jeg havde mistet hele min frihed og dermed alt, hvad der betød noget for mig – mine børn, min mor, mit liv og mine drømme. Lænket til et træ, ude af stand til at bevæge mig, tale, spise og drikke, opfylde de mest fundamentale, fysiske behov og underlagt konstant ydmygelse, havde jeg stadig den vigtigste frihed af dem alle, som ingen kunne tage fra mig: Friheden til at vælge, hvilken slags menneske jeg gerne ville være. Jeg var en overlevende.

Jeg følte virkelig med hende igennem bogen og jeg tænkte flere gange “tænk hvis det var mig, hvordan ville jeg have reageret i den situation?”. Ingrid beskriver både ydmygelsen, volden, venskaberne med både andre gidsler og tilfangetagere, kampene for mad, drikkelse, et bad og retten til at være sig selv, samt endelig befrielsen d. 2. juli 2008. Det er virkelig skræmmende og fantastisk bevægende på samme tid, at mennesker i sådan en situation formår at bibeholde at være menneske og endda et godt et af slagsen.

Data omkring bogen:

  • Forfatteren er Ingrid Betancourt selv
  • Bogen er på 624 sider
  • Genren er dokumentar
  • Bogen er udgivet i 2011

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.