Boganmeldelse: “Hvor solen græder” af Puk Damsgård

Bogen “Hvor solen græder” er en velskrevet, personlig og levende reportage fra et af verdens brændpunkter, Syrien, hvor vi som læser bliver ført med ind bag frontlinjerne i det krigshærgede land.

Puk Damsgård Andersen har siden 2006 boet i Mellemøsten, og hun er sammen med Sami Jan blevet hædret for “at dække begivenheder og udviklinger i områder, hvor både det at være journalist – og det at være kvinde – er noget af en udfordring”.
Bogen forudsætter ikke et indgående kendskab til konflikten i Syrien, og Puk Damsgård kommer ikke med en dybtegående politisk analyse, men en kort redegørelse for konfliktens udvikling siden Det Arabiske Forår. Hun tager os med ind bag frontlinjerne i en krig, hvor mere end 150.000 mennesker er blevet dræbt og flere millioner er drevet på flugt.

I bogen møder vi flere syrere, hvis tillid Puk Damsgård vinder under nogle af sine illegale ophold i landet:

Nour; den unge, forkælede overklasse kvinde, som troede på reformer, da den vestligt uddannede øjenlæge Bashar Al-Assad overtog magten i landet. Snart mistede hun dog sine illusioner, da regimets tiltagende vold og undertrykkelse ledte Nour ind i oprørsbevægelsen. Vi følger Nour og alt det der sker, når kampen for frihed mister sin glans og i stedet overskygges af kampen for at holde sig i live.
Dr. Kassem, den ældre læge, som arbejder under forfærdelige forhold, mens han prøver at holde rædslerne på afstand ved hjælp af humor og lattermildhed.
Mohannad, den unge studerende, som modvilligt er draget i krig, men længes efter et almindeligt skoleliv sammen med den kvinde han elsker.
Den afhoppede efterretningsmand, som ikke kunne acceptere regimets metoder, og fra sit skjul giver sit bidrag til oprøret.
Og mange flere, som på hver sin måde viser, at det også er helt almindelige syrere, der blot ønsker nødvendige reformer og et ordentligt liv.

Data omkring bogen:

  • Forfatteren er den danske journalist og mellemøstenkorrespondent Puk Damsgård
  • Bogen er på 263 sider
  • Genren er dokumentar
  • Bogen er udgivet i 2014 (Politikens Forlag)

***
Jennie Tronier

One thought on “Boganmeldelse: “Hvor solen græder” af Puk Damsgård

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.