Boganmeldelse: “Fred er vejen” af Thich Nhat Hanh

fotos-til-blog

Som jeg skrev i mit indlæg om mine forventninger til september har jeg været i gang med at læse bogen “Fred er vejen” skrevet af den vietnamesiske zenbuddhist Thich Nhat Hanh. Tanken var, at jeg skulle finde min ja-hat frem og nu hvor jeg har læst bogen færdig, er jeg nok lidt tættere på vejen mod fred i mit indre.

Bogens budskab er enkelt: Fred er noget, vi vælger i livet. Og det samme kan man sige om livsindstilling.

Hver morgen, når vi vågner op, har vi fireogtyve splinternye timer at leve i. Hvilken dyrebar gave! Vi har muligheden for at leve på en sådan måde, at disse fireogtyve timer giver os selv og andre lykke og glæde.

Selvfølgelig er tanker vigtige, men megen af vores tankevirksomhed er forgæves. Det er, som om vi i vore hoveder har en båndoptager, der kører dag og nat. Vi tænker på det ene, og vi tænker på det andet, og det er svært at standse. På en båndoptager kan man trykke på stopknappen, men vi har ingen knap til vores tanker.

En enkelt handling kan redde et menneskes liv eller hjælpe ham til at benytte en sjælden chance. En enkelt tanke kan gøre det samme, fordi tanken altid fører til ord og handlinger. Hvis der er kærlighed i vores hjerter, kan hver tanke, ord eller gerning skabe et mirakel. Fordi forståelse er kærlighedens fundament, vil ord og handlinger, som opstår af kærlighed, altid være til hjælp.

Selvom vi har en masse penge i banken, kan vi let dø af vores lidelser. At investere i en ven, at gøre en ven til en virkelig ven, at opbygge et fællesskab af venner er derfor en meget bedre sikkerhed. Vi vil have nogen at læne os op ad, noget at komme til i vore vanskelige øjeblikke.

Den udenforståendes overfladiske iagttagelser er utilstrækkelige til at forstå deres smerte. Vi må blive ét med det objekt, som vi betragter. Kommer vi i kontakt med den andens smerte, fødes medfølelsen i os. Medfølelsen betyder bogstaveligt “at føle med”.

Tro ikke, at den viden, du for nærværende er i besiddelse af er den uforanderlige, absolutte sandhed. Undgå at være snæversynet og bundet af dine øjeblikkelige synspunkter. Lær af andre.

Han siger så mange kloge og rigtige ting, at man virkelig føler sig inspireret til at lettere, lykkeligere og bedre liv. Nu er spørgsmålet så bare om jeg er i stand til at føre det ud i livet, for én ting er at læse det, en anden ting er at leve sit liv efter det.

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.