Boganmeldelse: “Emily fra Månegården” af L.M. Montgomery og resten af serien

fotos-til-blog

Da jeg var barn var en af mine absolut yndlingsbøger “Anne fra Grønnebakken”, og selvom det er mange år siden jeg har læst den, sidder den stadig i mig som noget helt specielt. Da jeg derfor en dag læste en anmeldelse, hvor artiklens forfatter skrev, at serien omkring “Emily fra Månegården” er skrevet af samme forfatter og ligger i samme boldgade, måtte jeg bare læse den også.

“Emily fra Månegården” handler om den forældreløse pige Emily, som flytter ind på Månegården hos sine to tanter Elizabeth og Laura samt en onkel Jimmy. Emily er en kunstnerisk pige, som elsker at skrive alle sine tanker og drømmerier ned, og ikke nødvendigvis gør det, som alle voksne mennesker synes er det mest fornuftige. Elizabeth er den hårde tante, som prøver at rette Emily ind, Laura er den milde tante som kan se sin søster (Emilys afdøde mor) i mange af Emilys tanker og gøremål, og Jimmy er den kunstneriske og lidt hjerneskadede onkel, som fra første færd elsker alt ved Emily og hendes naive, drømmende og selvstændige sind.
I skolen lærer Emily sin nabopige, den viltre Ilse at kende, samt den kunstneriske Teddy og den højtravende, men fattige Perry. Og de fire bygger hurtigt et helt specielt bånd sammen.

“Emily går sine egne veje” (nr. 2 bog i serien) handler om Emily som teenager, hvor hun starter på high school i Shrewsbury. For at følge med sine venner til byen for at studere, må Emily ikke bare opgive sine drømmende skriverier og love tante Elizabeth, at hun ikke vil skrive “noget der ikke er sandt”, men også flytte ind hos tante Ruth, som hun ikke kan udstå.
Emily begynder så småt at skrive digte, noveller og artikler og får også nogle af sine skriverier antaget i aviser og tidsskrifter, men bestemt også mange afslag. Tante Elizabeth er stadig hård ved Emily, men begynder at vise sin medmenneskelighed, og venskaberne til Ilse, Teddy og Perry bliver dybere og dybere, men også på en anden mere selvstændig måde end før, når man går fra barndommen til ungdommen. Især Teddy vinder plads i Emilys hjerte, selvom hun ikke selv kan forklare hvad det egentlig betyder.

“Emily vinder lykken” (nr. 3 bog i serien) handler om Emilys år efter high school, hvordan hendes nære venskaber bliver spredt for alle vinde, hvordan hun oplever, at al barndommens magi er forsvundet og hun i stedet må skrive om sine hjertesorger indtil hun helt mister lysten til skriveriet, hvordan hun gifter sig med en mand hun egentlig ikke elsker, hvordan hun ender med at blive en berømt forfatterinde, hvordan venskaberne til Ilse, Perry og Teddy er ved at smuldre mellem fingrene på hende, og hvordan skjult kærlighed kan forvikle sig til en masse misforståelser.

Jeg synes, at alle bøgerne er fantastiske og skrevet på en indlevende og rørende måde. Montgomery formår på bedste vis at skrive om, når et mennesker overgår fra barndom til ungdom til voksendom, om alle de tanker, følelser og spørgsmål man kan stille sig selv på vejen, samtidig med, at hun formår at få humor og sorg draget ind i historien på den mest gribende måde.
Jeg tænker, at disse tre bøger minder meget om “Anne fra Grønnebakken” (som jeg da i den grad snart må læse igen!). Hovedpersonen i begge serier er en selvstændig lille forældreløs pige, som formår at drage andre personer til sig på den mest fantastiske måde, om hendes indtræden i voksenlivet og om forelskelse der bliver til kærlighed.

For mig er “Anne fra Grønnebakken” stadig noget helt specielt, men mon ikke at “Emily fra Månegården” ville have den samme plads i mit hjerte, hvis det var den jeg havde læst som 12-årig og tænkt tilbage på så mange gange i mit liv.

Fakta omkring bøgerne:

  • Forfatteren er den canadiske forfatter Lucy Maud Montgomery
  • “Emily fra Månegården” udgivet i 1923 og er på 284 sider
  • “Emily går sine egne veje” udgivet i 1925 og er på 264 sider
  • “Emily vinder lykken” udgivet i 1927 og er på 179 sider
  • Bøgerne er skønlitteratur for ungdommen på den mest finurlige måde

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.