Boganmeldelse: “Alt det lys vi ikke ser” af Anthony Doerr

Jeg er lige blevet færdig med denne bog, og hvor er den bare fin og skræmmende på samme tid.

Bogen handler i bund og grund om diamanten “Flammernes Hav”, en diamant som siges at give evigt liv til ejeren, men ellers skaber død og ødelæggelse. Sideløbende følger man flere forskellige personer; den blinde pige Marie-Laure, som vokser op sammen med hendes far låsesmeden på det naturhistoriske museum i Paris, drengen Werner, som vokser op på et børnehjem med hans søster, men senere optages på den prestigefyldte Hitler-Jugend-skole, samt oversergent Reinhold von Rumpel, som er Nazi-Tysklands eneste ariske diamantekspert.

Da Paris besættes af tyske tropper må Marie-Laure og hendes far flygte til byen Saint-Malo, hvor faderens onkel Etienne bor med hans husholderske. Faderen får på turen en tophemmelig opgave med fra sin arbejdsplads.
Samtidig er Werner sendt til fronten på en speciel opgave pga. sin tekniske kunnen. Han har altid været fascineret af teknologi og kan reparere enhver radio, hvorfor han får til opgave at opspore alle illegale radiosendere.

Historien spindes så fint sammen, samtidig med at man springer frem og tilbage i tiden, samt mellem personer. Og hele tiden sidder man og tænker, hvornår historierne evt. bliver bundet sammen, for hvad er Marie-Laures fars hemmelige opgave? Mødes Marie-Laure, Werner og Reinhold nogensinde? Og hvorfor er onkel Etiennes hus det eneste, der står tilbage i gaden, efter de allieredes sønderbombning af Saint-Malo i 1944?

Fortællingen er så smukt skrevet, sproget er detaljerende, malerisk og fængslende, og samtidig er historien så fuld af stof til eftertanke, at det ikke kan undgå at imponere. Det er helt klart én af de bedste bøger jeg har læst i år.

Data omkring bogen:

  • Forfatteren er den amerikanske forfatter Anthony Doerr, hvis gennembrudsroman er “Alt det lys vi ikke ser”
  • Bogen er på 560 sider og genren er skønlitteratur
  • Bogen er udgivet af Politikens Forlag
  • Vinder af Pulitzerprisen 2015
  • Originaltitel er “All the Light we Cannot See”

***
Jennie Tronier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.