Berlin igen igen…

#Sejrssøjlen i Tiergarten#

Endnu en tur til Berlin er succesfuldt overstået. Hvor er det bare en fantastisk by på rigtig mange områder.

Til forskel fra vores sidste besøg i den tyske hovedstad, var dette besøg mere business end pleasure. Jeg fulgte nemlig med Hr. Jørgensen på forretningsrejse, så jeg brugte dagene på skiftevis at sidde i en stor vindueskarm og læse i min bog samt at trave den del af Berlin tynd. Der var en del sne i gaderne og vejret var for det meste godt (men koldt), så det var så fint, så fint. Ren afslapning i dejligt selskab for mit vedkommende.

Vi boede i Brunnenstrasse, ikke langt fra Bernauer Strasse, hvor muren adskilte øst fra vest, så det område udforskede jeg den ene dag, mens jeg den anden dag gik en tur ned til floden Spree, hvor jeg bl.a. gik forbi det hyggelige Hackescher Höfe (otte sammenhængende baggårde i området Hackescher Markt), så den fine nye synagoge med guldtaget, samt nærlæste nogle af alle de små stolpersteine, som er små mindesten lagt foran huse, hvor myrdede jøder levede deres liv, før Hitlers indtræden.

Ved færgeovergangen i Gedser står Olsen Bandens hus så fint, så det nød vi synet af på vej til Berlin sammen med den smukke solopgang.

Det berømte fotografi af en soldat som slipper væk fra Østberlin i 1961 kan ses på hjørnet af Brunnenstrasse og Bernauer Strasse.

#Ingenmandsland ved Bernauer Strasse, hvor Dokumentationscentrum befinder sig#

Her bygges/udgraves et mindekompleks om muren der adskilte Øst fra Vest, hvor man kan læse personlige historier, gå rundt i nogle udgravede boliger, se billeder fra dengang – bl.a. et billede som står skarpt i min hukommelse, hvor man kan se bevæbnede soldater som sikrer muren, mens vestberlinere fredeligt venter på bussen få centimeter derfra – samt få en fornemmelse af mursystemet, hvordan det var bygget op. Muren i Bernauer Strasse forløb bl.a. henover en kirkegård, og da kirken stod i vejen for muranlægget, blev den bare sprængt væk af de østtyske grænsetropper, som også huse blev henover årene, så Ingenmandsland kunne skabes.

Dette sted er det eneste sted i Berlin, hvor man kan få et indtryk af hele mursystemet, som det stod dengang.

Her ses tydeligt ydermuren (mod Vest), Ingenmandsland med vagttårn, indermuren samt sektoren hvor grænsetropperne kunne færdes med deres biler.

Kaffe skulle der selvfølgelig til engang imellem 🙂

Solen og min bog “To brødre” nydes med udsigt mod Fjernsynstårnet (som kan skimtes bag solen).

Det hyggelige Hackescher Höfe.

De smukke bygninger omkring Spree – med Fjernsynstårnet i baggrunden.

En af grundene til, at jeg holder så meget af Berlin er forskellighederne…

Jeg har efter dette besøg opdateret mine to indlæg seværdigheder i Berlin og restauranter i Berlin.

xxx
Jennie Tronier

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.